Blog

Šibenik

Geschreven op 10-04-2020 16:28 door Ivo

Mijn vader komt uit een plaatsje tussen Šibenik en Drniš. Als kind ging ik altijd met mijn ouders en broers naar zijn geboortedorp op vakantie. Overdag gingen wij altijd zwemmen bij strand Solaris in Šibenik , waarna wij altijd een ijsje in centrum gingen eten.


Šibenik  is een klein kuststadje in Midden-Dalmatië en heeft zo’n 37.000 inwoners. De stad ligt op ongeveer  60 kilometer van Split en op zo’n 300 km van de hoofdstad Zagreb.


De stad is de oudste Kroatische kuststad opgericht in 1066. En in de 13e eeuw heeft Šibenik  de officiële status als stad gekregen. Dat was ook de belangrijkste reden voor de bouw van het belangrijkste symbool, de St. Jakobskathedraal. De stad wordt ook wel ‘Stad van de kinderen’ genoemd. Doordat al 60 jaar het beroemde internationale kinderfestival organiseert.


Šibenik  is de laatste jaren helemaal in opkomst als zomer bestemming. Door de ligging aan de monding van de Krka rivier en mooie plaatsjes erom heen als Skradin, Murter en ook voor het uitgaansleven makkelijk naar het naastgelegen Vodice gegaan kan.


Wat je zeker moet bezoeken als je in Šibenik  op vakantie bent :


Bezoek aan de St. Jakob kathedraalIn 1413 is begonnen met de bouw van de kathedraal, die is opgebouwd als een basiliek met 3 schepen, een apsis en een koepel op de kruising. Er is meer dan 100 jaar gewerkt aan de bouw van de kathedraal.


Het oude stadhuis


Het prachtige oude stadhuis van Šibenik  met twee verdiepingen (Gradska vijecnica), aan de overkant van het plein van de kathedraal, is zeker een bezoek waard. Beroemd om zijn prachtige grote kolommen, bogen en


balustrade, dateert dit prachtige voorbeeld van renaissancistische architectuur uit het midden van de 16e eeuw en werd gebouwd door de bekende  architect Michele Sanmicheli. Hoewel het gebouw tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels werd verwoest tijdens een geallieerde luchtaanval op Šibenik , werd het na de oorlog volledig herbouwd volgens de oorspronkelijke plannen.


St John’s vesting


St. John’s Fortress werd gebouwd in 1646 in minder dan twee maanden aan het begin van de Kretenzische Oorlog, volgens het plan van Antonio Leni, een Venetiaanse militaire ingenieur. Een jaar later, in 1647, waren er harde gevechten met het leger van de Ottomaanse Techieli-pasha, omdat hij het fort wilde veroveren om de stad te regeren.


Het fort heeft een stervormig grondplan en aan de noordkant wordt het versterkt door een tangvormige uitbouw – tenaille (in het Italiaans: tanaglia) waarna de naam Tanaja vaak wordt gebruikt door inwoners van Šibenik.


In de tweede helft van de 17e eeuw werd het fort meerdere malen aangepast en versterkt.
Michael’s vesting


De vesting werd gebouwd op een steile, rotsachtige heuvel met een prachtig uitzicht op de talrijke eilanden van de Šibenik-archipel en de middeleeuwse stad.


Gedurende de geschiedenis diende het als het belangrijkste punt van het stadsversterkingssysteem. Šibenik, de oudste autochtone Kroatische stad aan de Adriatische Zee, werd binnen haar muren ontwikkeld en voor het eerst genoemd op eerste kerstdag van 1066 als de plaats waar de Kroatische koning Petar Krešimir IV verbleef. De meeste van de bewaarde wallen en vestingbastions dateren uit de late middeleeuwen en de vroegmoderne tijd. Het fort werd in 2014 nieuw leven ingeblazen en heeft een uniek openluchtpodium in de zomer.


Kerk St. Barbare


Net achter de Šibenik -kathedraal staat de mooie kleine kerk van St. Barbara (Sv. Barbara), de thuisbasis van een kleine maar opmerkelijke verzameling sculpturen en schilderijen uit de 14e tot 18e eeuw. Gebouwd in het midden van de 17e eeuw op de plaats van een eerder gebouw, staat deze kerk met één schip bekend om zijn unieke façade, en een 15e-eeuws standbeeld van St. Nicholas van Bonino van Milaan. Het interieur beschikt over twee unieke altaren: een van de oorspronkelijke kerk en een die later is gebouwd, maar ontworpen om de eerste te complimenteren.


Het Dalmatische Ethno-dorp


Een van de nieuwere attracties in Kroatië, het Dalmatische Ethno Village, biedt inzicht in het leven van de lokale bevolking door de eeuwen heen. Het maakt deel uit van het Solaris Beach Resort-complex, slechts een paar kilometer ten zuiden van Šibenik , en hier kan je zien hoe traditionele gerechten en gebak worden bereid en daarna te proeven terwijl u door de smalle geplaveide straatjes dwaalt.


Ook staat er  een 100 jaar oude watermolen, ambachtelijke beurzen, weverijen en een originele olijfpers.


Een bezoek hieraan is goed te combineren met een dagje aan een van de stranden van het hotel complex.


Aquapark Solaris


Voor iets leuks om te doen tijdens de warmere maanden, ga je naar Aquapark Solaris, het eerste waterpark van Kroatië. Het park heeft glijbanen, sproeiers, zwembaden, watervallen. Voor de kleine kinderen is er ook een sprookjesachtige grot.


Nicolaas vesting


Gebouwd in de 16e eeuw om de haven van Šibenik  te beschermen tegen Turkse aanvallen over zee, is het St. Nicholas Fort (Tvrdava Sv. Nikole) een van de vijf forten in de stad en een van de slechts drie van dergelijke forten die nog bestaan ​​in de Middellandse Zee ( de anderen zijn in Venetië en Malta). Het fort lijkt op een pijlpunt en is gebouwd op de plaats van een voormalig klooster, op een klein eiland voor het vasteland. Het is ontworpen door de vooraanstaande Venetiaanse architect Hyeronimus di San Michaela en had ooit een indrukwekkend arsenaal van 32 kanonnen.


Nu meer dan 500 jaar oud, blijft dit bakstenen en stenen fort ondanks zijn jaren relatief goed bewaard gebleven en kan het het beste worden gezien als onderdeel van een georganiseerde rondleiding door de stad of met een privécharter.


Nationaal park: Slapovi krka (watervallen)


Het Nationaal park: Slapovi krka (Nacionalni Park Krka) is opgericht in 1985. Het park beschermt het ecologisch belangrijke gebied rond de middelste en lagere delen van de rivier de Krka. Terwijl de rivier uit de bovenloop naar beneden stroomt, ontmoet deze een reeks meren en stroomversnellingen, evenals de prachtige Roski Slap- en Skradinski Buk-watervallen. In het midden van het park ligt het Visovac-meer, net onder de Roski Slap-watervallen, en vanaf hier komt de Krka-rivier samen met de rivier de Cikola voordat hij over Skradinski Buk stroomt en de zee opgaat.


Het park is een populaire bestemming voor vogelaars en herbergt ongeveer 200 verschillende vogelsoorten, waaronder reigers en zilverreigers. Het beschikt ook over een aantal belangrijke culturele attracties, waaronder het orthodoxe Krka-klooster (Arandjelovac), uit het begin van de 15e eeuw, en Samostan Visovac, het eilandklooster aan het meer van Visova. De watervallen zijn gemakkelijk bereikbaar vanaf Lozovac en Miljevci en kunnen ook per boot vanuit Skradin worden bereikt voor een bijzonder leuk uitje.


Al met al is Šibenik  zeker een bezoek of voor een langer verblijf waard. Wanneer je in Šibenik  bent, pak ook eens de auto en verken het binnenland. Waar je kan genieten van de rust en de mooie natuur en de leuke kleine dorpjes waar je nog het authentieke Kroatië kan beleven.

Get in touch


Heb je een vraag, of opmerking ergens over? Laat dan je naam, e-mailadres en/of telefoonnummer achter en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt ons ook volgen op de onderstaande sociale media. Tot ziens bij 24Tripper!