Blog

Primošten

Geschreven op 14-02-2020 19:49 door Edwin Jakelic

Een van de mooiste plekken in Dalmatie is zeker Primosten, maar Primošten is bijzonder en magisch. In deze blog zal ik vertellen over de mooiste stranden in de stad en dingen die er te zien zijn. Ook zal ik over het ontstaan van Primošten vertellen.
 


Waar ligt Primosten ?


Primošten is een klein kustplaatsje in het zuidelijke deel van Kroatië, tussen de steden Šibenik (30 km) en Trogir (30 km). De grootste stad in dit gebied is Split (60 km) met een luchthaven en een grote veerbootterminal met verbindingen naar alle belangrijke Kroatische steden aan de kust, eilanden en enkele Italiaanse steden.


 Ontstaan van Primošten


Primošten ligt op schiereiland en is via een dunne verhoogde weg verbonden met het vasteland. Primošten was oorspronkelijk een eiland. Ongeveer vijf eeuwen geleden vestigden de inwoners van Primošten zich op de vlucht voor de Turken op het nabijgelegen eiland Gola Glava. Ze omringden het met stadsmuren en bouwden een houten brug, die ze in gevaarlijke tijden ophieven. Dat is hoe de stad zijn naam kreeg: premošten betekent overbrugd, vandaar Primošten.


Later, toen de inwoners van Primošten niet langer bang hoefden te zijn voor de invasie van de Turken, vulden ze het deel van de zee waarover een brug was. De stad Primošten was verbonden met het vasteland en werd vanaf het eiland een schiereiland.


In de tussentijd is Primošten een populair vakantieoord geworden. Een van de stranden, Mala Raduča, is zelfs genoemd op de lijst van de top 10 stranden in Kroatië!


Onlangs werd Primošten een plaats waar een van de grootste standbeelden van de Maagd Maria ter wereld staat. Het monument van Onze-Lieve-Vrouw van Loretto is 17 meter hoog en zeker waard om te bezoeken als je in Primosten bent.


Primošten is meer een badplaats dan een stad, dus er zijn geen musea, enz. De meeste mensen komen hier om te ontspannen op het prachtige strand en de sfeer van een echte Kroatische badplaats te voelen. Het is ook een zeer goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Šibenik, Trogir, Split en het nationale park Krka.


 
 


 


Bezienswaardigheden in Primošten:


1. De kerk van St. George (Crkva Sv. Jurja) – de 15e-eeuwse kerk op een heuvel met het altaar van Onze-Lieve-Vrouw van Loretto en het prachtige schilderij aan het plafond.


 


Afbeeldingsresultaat voor Crkva Sv. Jurja primosten


 


2. Standbeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Loretto – het 17-meter hoge standbeeld ontworpen door architect Aron Varga en mozaïekkunstenaar Milun Garcevic, een van de grootste heiligdommen voor de Maagd Maria ter wereld.


 


Afbeeldingsresultaat voor primosten maria


 


3. Mala Raduča-strand – het beroemdste strand in Primošten dat wordt beschouwd als een van de 10 beste stranden van Kroatië.


4. Bucavac-wijngaarden – de bekende Primošten-wijngaarden worden vaak de ‘stenen kant’ genoemd, omdat ze verstrengeld zijn met kilometers droge stenen muren.


5. De kerk van St. Rocco (Crkva Sv. Roka) – de 16e-eeuwse kerk voor de poort naar de oude stad Primošten.


6. De oude stadspoort – de prachtige stadspoort gemaakt van steen die een overblijfsel is van de oude verdedigingsmuren.


7. Ulica Svetog Jurja – de hoofdstraat van de oude stad Primošten, die leidt naar de kerk van St. George en de oude begraafplaats op een heuveltop.


8. De oude begraafplaats op een heuveltop in Primošten – de beste plek om de zonsondergang in Primošten te bekijken met een prachtig uitzicht op de stranden van Raduča, de omliggende eilandjes en de Šibenik-archipel.


9. Cape Kremik (Gaj) – een groen schiereiland met prachtige stranden, het verlaten Hotel Marina Lučica en een kustpad dat naar een kleine vuurtoren leidt.


10. Het standbeeld van de visser met een kat – waarschijnlijk de meest gefotografeerde plek in Primošten met een prachtig uitzicht op de oude stad.
 


De beste stranden in Primošten:


1. Mala Raduča-strand – het populairste strand in Primošten dat een van de 10 beste stranden van Kroatië wordt genoemd.


 


Afbeeldingsresultaat voor primosten Mala Raduča


 


3. Velika Raduča-strand – kiezelstrand aan de andere kant van het schiereiland dan Mala Raduča.


4. Garbina Beach – een klein maar zeer pittoresk strand in de oude stad Primošten, gelegen in een charmante rotsachtige baai.


5. Marina Lučica Beach – een prachtig natuurlijk strand in de buurt van de kleine haven en het verlaten Hotel Marina Lučica.


6. Juni-strand – FKK-strand met turquoise water en het geweldige uitzicht op de stad Primošten


 


In Primosten kan je s’avonds genoeg terrasjes vinden om te genieten van een drankje of hapje. Er zijn verschillende restaurants en cafe’s, souvenir zaakjes in het mooie centrum.


 


Afbeeldingsresultaat voor primosten centre


 


Al met al is Primosten zeker de moeite waard om te bezoeken wanneer je in Kroatië bent.


 


 

Get in touch


Heb je een vraag, of opmerking ergens over? Laat dan je naam, e-mailadres en/of telefoonnummer achter en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt ons ook volgen op de onderstaande sociale media. Tot ziens bij 24Tripper!